Ako žijú digitálni nomádi?

Digitálni nomádi sú väčšinou ľudia, ktorí sa živia ako blogeri, fotografi, programátori, grafici a mnohí ďalší. Sú to ľudia, ktorí žijú na takzvane voľnej nohe. Svoju prácu môžu pokojne vykonávať z pohodlia domova alebo z destinácie, ktorú si sami zvolili. Stačí im jediné – a to pripojenie na internet.
Väčšinou si títo ľudia vyberajú exotické krajiny ako je napríklad Thajsko. Dôvodom je možno krásna krajina alebo i to, že v je v nej relatívne lacno. Navyše sú tam týmto ľuďom veľmi otvorení. Stačí sadnúť do kaviarne, kde je pripojenie a už môžu pracovať.

notebook.jpg

V ich živote je veľmi dôležitá produktivita a sebadisciplína. Pravdu povediac, nie je to práca pre každého. Treba byť aktívny a ísť si za svojím. Prinútiť sa pracovať, hoci ich pracovná doba je, dalo by sa povedať, hybná. Môžu pracovať skoro ráno alebo neskoro večer, záleží len na nich.
Títo ľudia naozaj veľa cestujú a sú kreatívni. Nie je ľahké vymyslieť e-book alebo blog, ktorý by sa čítal v takom množstve, aby ich to aj uživilo. Musia byť zároveň silní a to najmä po psychickej stránke. Extrovert by s tým mal možno trošku problém. Často totiž bývajú dlhé mesiace bez rodiny, priateľov a blízkych. Pre niekoho to môže byť dokonca i frustrujúce. Predsa len, po skončení ich práce by si možno radi oddýchli s rodinou, ale to sa na opačnom konci zemegule uskutočňuje len veľmi ťažko.

mcbook.jpg

Títo ľudia patria väčšinou do mladšej generácie. Medzi staršou takého človeka asi neuvidíme, tí sú zvyknutí na iní životný štýl a na prácu, ktorá ma stabilné miesto a príjem. Tu je to riskantné, pretože jeden mesiac sa im dariť môže a iný zase nie. Všetko je o vôli, šikovnosti a o dobrom vystihnutí toho, čo budú napríklad klienti čítať. Samozrejme, doba sa hýbe dopredu a týchto nomádov je čoraz viac, aj keď podľa nášho názoru, na také niečo treba mať guráž, odhodlanie a nebojácnosť a tak trochu aj chuť riskovať. Pretože nie všetko môže vyjsť tak, ako si to naplánujeme.
Musíme však potvrdiť, že títo ľudia neostávajú na jednom mieste. Hýbu sa tak, ako sa hýbe celý svet. Raz sú tam a inokedy inde. Miesto a čas pre rodinu tu v najbližších rokoch pre nich nie je. No môže to byť zaujímavé pre tých, ktorí majú radi dobrodružstvo a majú túlavé topánky, čo myslíte?